Maak uw keuze:
Witte druiven
Rode druiven

Authentieke Portugese witte druivensoorten

Alvarinho

Alvarinho

De witte Alvarinho druif wordt zowel in Portugal als in Spanje verbouwd. In Portugal spreken we van Alvarinho en in Spanje van Albariño. Vinho Verde, de wereldberoemde licht mousserende droge witte wijn komt uit het Noorden van Portugal uit de Minho streek met name uit Monçao en Melgaco, maar ook uit de Rias Baixas in Spanje (Galicië) een streek waar het klimaat erg vochtig is en veel invloed uit de Atlantisch Oceaan ondervindt. De druif heeft een dikke schil en de wijnranken groeien langs hoge granieten palen (pergola's) zodat de druiven beschermd zijn tegen de vochtige grond en minder gevoelig zijn voor schimmels. Deze intensieve manier van verbouwen maakt Vinho Verde een betrekkelijke dure wijn. Door de lage temperatuur, beperkte zonneschijn en een bodem van leisteen en graniet, hebben deze wijnen een hoge zuurgraad. Wijnen die gemaakt worden van het ras Alvarinho zijn droog, vol en soms  ziltig van smaak. Loureiro en Trjadura daarentegen zijn verfijnd, bloemig en fruitig en vertonen enige overeenkomst met wijnen afkomstig van de Riesling druif. Alvarinho leent zich uitstekend om te blenden met Trajadura en Loureiro. Vinho Verde heeft over het algemeen een laag alcoholgehalte

siria

Siria

Siria ook wel Roupeiro genoemd is een wit druivenras van topkwaliteit en wordt het meest in Beira Interior geplant. Door het bijzondere microklimaat met koude nachten, behoudt de wijn zijn frisheid en uitbundige aroma’s. Siria werd vroeger veel geplant in de Alentejo maar door de extreme hitte aldaar verliest de wijn zijn zuurgraad.
Een zeer productief druivenras met kleine druiven met spannnende  aroma’s van sinaasappel, citroen en grapefruit, met tonen van perzik, meloen, laurier en wilde bloemen.

arinto

Arinto

Arinto ook Padernã genoemd  komt vooral voor in Beira Interior, Alentejo, Douro en Burcelas streek.
Deze laatrijpe witte topdruif met unieke pikante en fijne zuurgraad zorgt voor elegante witte wijnen. De Arinto druif wordt vaak gebruikt in mousserende wijnen en in Vinho Verde.
De jonge wijnen van Arinto druiven, ook wel de zomervriend genoemd, zijn droog, krachtig en fris van smaak met accenten van groene appels, citroen en limoen.

fontecal

Fonte Cal

Fonte Cal komt alleen voor in Beira Interior. Het is een laat rijpende druif met middelgrote geelgroene druiven met compacte trossen. De wijnen die gemaakt zijn van Fonte Cal zijn fruitig met accenten van wilde bloemen met een hoog gehalte aan alcohol. Door zijn lage zuurgraad wordt deze druivensoort vaak gebruikt in assemblages waarin Siria en Arinto verwerkt zijn.

fernaopires

Fernão Pires(Maria Gomes)

Fernão Pires wordt in de Bairrada streek ook Maria Gomes genoemd en is één van de meest geplante druivenrassen in Beira Interior en heel Portugal.
Zijn populariteit is te danken aan zijn veelzijdigheid, hoge productie, late rijping en intense aroma’s van limoen, citroen, lichte specerijen, rozen, mandarijn en sinaasappel.
Door zijn late rijping wordt hij veel gebruikt in zoete dessertwijnen .
Fernão Pires is gevoelig voor vorst en houdt van een warm gematigde klimaat.
De wijnen gemaakt van Fernão Pires zijn fruitige, kruidige wijnen.

malvasiafina

Malvasia Fina

Komt veel voor in het noorden van Portugal en in het bijzonder in de Douro, Dão en Beira Interior en kan goed tegen extreme hitte. Malvasia fina produceert verfijnde fruitige wijnen met mooie aroma’s van zoete appels, sinaasappel en gedroogd fruit. Zelfs als de wijn niet in houten vaten is gelegd proeft men een lichte rokerige smaak en een vleugje nootmuskaat. Wordt vaak gebruikt in Champagne en mousserende wijnen.

onder de 18 jaar geen alcohol
glas wijn