Maak uw keuze:
Witte druiven
Rode druiven

Authentieke Portugese rode druivensoorten

touriganacional

Touriga Nacional

Touriga Nacional wordt ondanks zijn lage opbrengst de laatste 15 jaar het meest gebruikt in Beira Interior in verband met de onvruchtbare bodem van graniet en leisteen.
Dit edele ras met dikke schil, vormt een wonder van complexiteit en wordt het meest gewaardeerd in en buiten Portugal. Touriga Nacional wordt gebruikt in de mooiste rode portwijnen en in alle topwijnen uit Portugal. Wijnen gemaakt van Touriga Nacional onderscheiden zich door een robijnrode intense kleur en bloemachtige accenten van viooltjes rozen en bergamot. Door zijn fruitigheid, die herinneringen oproept aan bramen, pruimen en kersen en het hoge gehalte aan tannine en alcohol is het een goede bewaarwijn.

rufete

Rufete

Rufete ook wel bekend als Tinta Pinheira is een populaire druivensoort in het Dão en Douro gebied.
Deze veeleisende, forse, laatbloeier heeft veel moeite om te rijpen, daarom is deze druif vooral te vinden in de hoog gelegen delen van Beira Interior rond Pinhel en Castelo Rodrigo, waar het zomers zeer warm kan zijn. Eenmaal goed gerijpt ontstaan er aromatische volle fruitige en evenwichtige wijnen in blends met Touriga Nacional en Tinta Roriz.

tourigafranca

Touriga Franca

Touriga Franca wordt veel geplant in Beira Interior vooral in de regio van Castelo Rodrigo en Pinhel. Dit gebied grenst aan de Dourostreek waar Touriga Franca verwerkt wordt in portwijnen. Zijn populariteit wordt veroorzaakt door zijn veelzijdigheid late rijping en hoge productiviteit. Wijnen gemaakt van Touriga Franca zijn volle fruitige rode wijnen met grote elegantie en geuren van wilde bloemen, bramen en rode bosbessen en gepolijste tannine.

alfrocheiro

Alfrocheiro Preto

Alfrocheiro Preto wordt door heel Portugal, vooral in nieuwe wijngaarden geplant en is een sterke vruchtbare plant met een hoge productie. Alfrocheiro produceert wijnen met zeer intense kleur en fijne aroma’s, die doen denken aan wilde bloemen en geuren van wilde frambozen, blauwe bessen, rijpe aardbeien en kruiden. Opmerkelijk is ook de perfecte balans tussen alcohol, zuurgraad en tannine van de geproduceerde wijn.

jaen

Jaén

Jaen wordt in Portugal al sinds XIX eeuw verbouwd in de streek van de Rio Dão, maar vindt zijn oorsprong in Spanje. Dit rode druivenras is sterk, vroegrijpend en heeft een gematigde productie. Het ras heeft zich goed aangepast aan het bijzondere klimaat en bodemgesteldheid van Beira Interior.
Wijnen die gemaakt zijn van Jaén druiven zijn kleurrijk met een hoog percentage aan alcohol, een lage zuurgraad en weinig tannine, complexe aroma’s van rode vruchten. Levert wijnen van hoge kwaliteit die goed te bewaren zijn. Wordt vaak gebruikt in blends.

trincadeira

Trincadeira

Trincadeira, ook wel Tinta Amarela genoemd in de Douro en Alentejo, wordt door heel Portugal verbouwd. Trincadeira is in de zomer makkelijk te herkennen aan de frisgroene kleur van de bladeren, die geen last hebben van de sterke zonnestralen. Moeilijke druivensoort, zeer gevoelig voor bacteriën in een vochtig klimaat. Doet het uitstekend in Beira Interior vanwege het mediterrane klimaat. Wijnen, gemaakt van Trincadeira leveren kruidige, pittige wijn op met pruim- en chocoladeachtige volheid met verfijnde tannine. Goed geschikt om te bewaren.

aragonez

Tinta Roriz

Tinta Roriz, Aragonez en Tempranillo allemaal benamingen voor een soort druif die zijn oorsprong vindt in het noorden van het Iberische schiereiland. Momenteel veel geplant in Beira Interior en in de Douro- en Dãostreek. Zeer productief, houdt van een droog en warm klimaat met granieten bodem en calciumrijke, kleiachtige grond. Een volle robuuste wijn met donkere vrucht en intensieve tannine met aroma’s van kersen, pruimen en specerijen, waardoor zeer geschikt om te gebruiken in blends met andere druivensoorten uit de omgeving zoals Touriga Nacional en Tinta Roriz.

baga

Baga

Baga komt vooral voor in wijnen uit de Bairrada streek, maar ontwikkelt zich heel goed door heel Portugal. Baga houdt van veel zon en een droog klimaat met kleiachtige bodem. Mits de omstandigheden goed zijn, produceert Baga tanninerijke, excellente bewaarwijnen met een goede zuurgraad met aroma’s van pruimen, bosbessen en tonen van koffie, gedroogde kruiden, tabak een rook. Baga laat zich jong slecht drinken er wordt dan ook aangeraden de wijnen in flessen nog enkele jaren te laten rijpen.

onder de 18 jaar geen alcohol
glas wijn